Унгария стартира новата си схема за връщане на депозити (DRS) за опаковки за напитки за еднократна употреба в сътрудничество между TOMRA и MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) – стъпка, която се очаква да оптимизира процеса на връщане на използвани опаковки за рециклиращите предприятия.

 С изключение на млякото и напитките на млечна основа, DRS приема алуминиеви кенчета за еднократна употреба и стъклени или пластмасови бутилки за готови за пиене или концентрирани напитки. Те трябва да са с обем между 0.1 l и 3 l.

Депозит в размер на 50 унгарски форинта, или приблизително 0.13 €, се заплащат от потребителите при закупуване на допустима напитка и се възстановява, когато празната опаковка се връща за рециклиране. В Унгария те могат да бъдат върнати в търговските обекти за хранителни стоки, с площ над 400 m2, както и в доброволни и ръчни пунктове.

Над 1000 автомата за прием на амбалаж (RVMs) са инсталирани в средни и големи места като супер- и хипермаркети в страната. Според TOMRA тази година ще бъдат въведени още такива.

RVM може автоматично да идентифицира и сортира опаковките за напитки, когато те влязат в машината; след това тя изплаща съответната сума за възстановяване в процес, за който се твърди, че е по-ефективен и сигурен от ръчните процеси на връщане.

Надеждите са, че новата DRS ще изпълни целите на MOHU за намаляване на отпадъците и насърчаване на кръговота икономика. От TOMRA добавят, че системата въвежда разширена отговорност на производителя и се стреми към постигането на целта за 90% степен на събиране за бутилките за напитки до 2029 г., съгласно Директивата на ЕС за пластмасите за еднократна употреба.

„Приветстваме смелите стъпки на Унгария към кръгово бъдеще, като въвеждането на система за връщане на депозити е основен етап в трансформирането управлението на отпадъци и насърчаването на рециклирането,” казва Dávid Bakos, изпълнителен директор за Унгария на TOMRA Collection.

„Важно е да се подчертае, че за опазването на околната среда е необходимо сътрудничество. Всеки носи отговорност: производители на напитки, потребители, търговци на дребно, продаващи напитки, и общини,” казва Szilvia Szabó, ръководител на отдела за системите за отговорност на производителите към MOHU.

Новината идва, след като Румъния стартира „най-голямата в света“ централизирина DRS, използвайки готовата за интегриране IT система на Sensoneo, с 80 000 пункта за събиране на отпадъци в цялата страна.

TOMRA ще инвестира 36 млн. € в нова инфраструктура за „автомати за прием на амбалаж“ в DRS в Квебек, Канада.

През март миналата година Нидерландия разширява националната си DRS, като включва в нея алуминиеви опаковки за напитки.

Източник: Hungary introduces new DRS for drink containers // Packaging Europe. News. 2 January 2024. Available online at:< https://packagingeurope.com/news/hungary-introduces-new-drs-for-drink-containers/10821.article >