Fromagerie Milleret опакова две от своите първокласни сирена – Le Baron Brie и l’Ortolan Bio – в дишащата обвивка AmFiber Matrix от рециклируема хартия на Amcorстъпка, която се очаква да подобри рециклируемостта, като същевременно запазва качеството на продуктите. Освен че е предназначена за рециклиране в съществуващите хартиени потоци, опаковката улеснява контрола върху нивата на влага в продукта (регулирайки обмена на въздух, за да предотврати овлажняването), като същевременно избягва прекомерната порьозност, която може да причини сухота.

Според оценката на жизнения цикъл на Amcor опаковката намалява потреблението на вода с 53% в сравнение с предишния дизайн. Тя благоприятства процеса на зреене и запазва текстурата и вкуса на съдържащите се в нея сирена. Освен това AmFiber Matrix е проектирана да отговаря на потребителското търсене на натурални млечни продукти в хартиени опаковки, като Fromagerie Milleret се снабдява с мляко в рамките на средно разстояние от 30 km от своя завод за сирене. Тази разработка е най-новата в партньорството на Amcor и Fromagerie Milleret, което продължава вече повече от тридесет години и съчетава експертните познания за меките сирена със сремежа към по-устойчиви опаковки.

„Знаем, че 84% от европейските потребители активно търсят инструкции за рециклиране върху опакованите продукти, а за 60% инструкциите за рециклируемост и логата за устойчивост влияят положително върху решението им за покупка,” казва Лаура Делапейрони, изпълнителен директор Dairy към Amcor. „Решението е дишащо, по начин, който защитава качеството на продуктите в магазините и у дома, адресирайки притесненията на потребителите относно срока на годност на млечните продукти и хранителните отпадъци. Опаковката може да бъде направена в различни форми, цветове и размери.”

„Fromagerie Milleret произвежда меки сирена повече от век,” добавя Chloé Petit, експортен мениджър във Fromagerie Milleret. „От основаването си работим за осигуряването на устойчивост на нашите продукти. Дългогодишното ни партньорство с Amcor за производство на по-устойчиви опаковки за меко сирене засилва споделения ни анжгажимент за постигане на пълна рециклируемост за всички наши млечни продукти.”

Проучване, проведено по-рано тази година от Amcor, показва, че за европейските потребители най-важните аспекти на опаковките за твърди сирена са прозрачността и ефективното запечатване. Повдигнати са обаче въпроси, че такива опаковки може да бъдат трудни или невъзможни за рециклиране в края на жизнения им цикъл.

Рециклируемата опаковка на Amcor и Saputo Dairy UK за настърганото сирене Cathedral City е обявена за „Гъвкава пластмасова опаковка на годината“ на Наградите за опаковки на Обединеното кралство за 2023 г. Тя намалява въглеродния отпечатък на предишния си дизайн с 47%.

Сиренето Hushållsost на ICA също е опаковано в монополимерна основа и покриващо фолио от Mondi и Skånemejerier. Опаковката е проектирана за рециклиране и се стреми да запази качеството на храната, като същевременно затваря цикъла на материала.

Източник: Premium cheeses from Fromagerie Milleret wrapped in paper by Amcor // Packaging Europe. News. December 06, 2023. Available online at:< https://packagingeurope.com/news/premium-cheeses-from-fromagerie-milleret-wrapped-in-paper-by-amcor/10703.article >