11 13 март 2025 г., Мюнхен, Германия

Що се отнася до динамиката на отрасъла, широко разпространено е мнението, че секторът на велпапните и сгъваемите/потребителските картонени опаковки е преживял труден (предизвикателен) период през 2022 г. и 2023 г., особено в Европа. На фона на спада в търсенето на велпапни опаковки (с кумулативни 10%) и на по-умерения спад за сгъваемите картонени опаковки обаче се появява и нещо добро – то се стабилизира, достигайки нивата от 2019 и 2020 г. за велпапните и за сгъваемите картонени опаковки. С предпазлив оптимизъм промишлеността гледа напред към настоящата година, като предвижда растеж от 2% за сгъваемите картонени опаковки и 1.9% за велпапните, дължащ се на органичен растеж и забележителна промяна към заместване на пластмасите.*

Като значителен напредък в посока на устойчивостта, през декември миналата година министрите на ЕС постигат ключово споразумение относно разпоредбите за опаковките и отпадъците от опаковки. Лидери в промишлеността като Saverio Mayer, главен изпълнителен директор на Smurfit Kappa Europe, подчертава важността на ролята на картонената промишленост в екологичния преход на Европа и как продуктите трябва да се фокусират върху 100% рециклируемост, възобновяемост и биоразградимост. Парламентът на ЕС приветства малките и средните предприятия за техните надеждни системи за рециклиране, като признава приноса им за кръговата икономика.**

„Растежът при производството на велпапни и сгъваеми картонени опаковки изисква устойчивост при преодоляване на предизвикателствата, ангажимент към устойчивостта и стратегическо възприемане на цифровизацията. Неотдавнашното споразумение на ЕС представлява колективен стремеж към по-екологично бъдеще, позиционирайки картонената промишленост като ключов участник в устойчивото развитие на Европа. Точно затова CCE International играе ключова роля, служейки като динамична платформа, която не само насърчава ангажираността и участието на промишлеността, но и служи като катализатор за технически иновации и вдъхновяващи идеи, включващи горещи теми като устойчивостта,” посочва Patrick Herman, директор на събитието, Converting, Paper and Print Events, представляващ организаторите RX.

Онлайн резервации за 7издание на изложението

Фирмите, които се интересуват от участие в CCE International 2025, могат да поискат варианти и цени на щандове, както и да резервират своето място за щанд онлайн на: www.cce-international.com. Препоръчва се бърза резервация, тъй като първокласните места се продават бързо.

Силно присъствие

Доставчици на машини и оборудване за производство и преработване на велпапни и сгъваеми картонени опаковки като Baysek Machines, Höcker Polytechnik, Messersi Packaging, Bahmüller, Pentatech, Gazella Atlantique, CUIR Corrugated и много други са потвърдили своето участие.

Съпътстващо събитие

Участниците могат да се възползват от по-големи възможности и синергии, тъй като CCE International ще се проведе паралелно с ICE Europe – събитие за международната преработвателна промишленост.

Участниците могат да посетят CCE International 2025 в зала A4, а ICE Europe ще се проведе в зали A5 и A6 в Търговския панаирен център в Мюнхен, Германия.

Допълнителна информация за събитието и съпътстващата програма ще бъдат публикувани на уебсайта на изложението в хода на подготовката:

www.cce-international.com

* A look back at the year for corrugated and folding cartons, published by Packaging Europe on 18th December 2023

** EU ministers reach agreement on packaging and packaging waste regulation, published by PackagingNews on 2nd January 2024

Източник: Fleischner, Sasha. Resilience Unveiled: Corrugated and Folding Carton Industry Gears Up for the 2025 Show Edition // ICE Europe. February 2024