Европейските награди за отлични постижения в сферата на картонените опаковки (European Carton Excellence Award, ECEA) са отворени за кандидатстване. Признати като най-престижните и уважавани награди в европейската промишленост на устойчиви картонени опаковки, те се организират от Pro Carton и Европейската асоциация на производителите на картонени опаковки (ECMA) и признават, награждават и предизвикват партньорите по веригата на доставки на (картон за) потребителски опаковки да покажат най-добрите си иновативни дизайни на опаковки на база влакна.

Участниците имат срок до 24 май 2024 г. (без удължаване на крайния срок) да изпратят своите достойни за награда проекти (дизайни).

Може да се кандидатства в четири основни категории:

  • Опаковки за храни и напитки от първични влакна;
  • Опаковки за храни и напитки от рециклирани влакна;
  • Общи опаковкиот първични влакна;
  • Общи опаковки от рециклирани влакна.

Всички предложения автоматично ще бъдат включени за участие в наградата Картонена опаковка на годината, а участниците също могат да изберат да се включат в наградата Устойчивост и/или иновации. Публиката ще има възможност да гласува за любимия си дизайн, достоен да вземе Награда на публиката. Ще бъдат избрани и носители на платинени и златни награди.

Победителите се избират от жури от експерти по опаковки, представляващи различни заинтересовани страни от веригата за създаване на стойност на картона за потребителски опаковки. Съдиите ще оценят всяко участие спрямо строги критерии, включително графичен и структурен дизайн, производствени техники, рентабилност, екология, иновации и удобство.

Крайният срок за подаване на предложения е 24 май 2024 г. Победителите ще бъдат обявени на официална галацеремония по награждаване на 19 септември 2024 г. в Берлин, Германия, по време на годишния конгрес на ECMA.

За повече информация и участие в ECEA 2024 посетете:

< https://www.procarton.com/awards/european-carton-excellence-award/ >

 Pro Carton също така провежда наградите Pro Carton Young Designers Award (PCYDA) 2024 и Pro Carton Student Video Award (PCSVA) 2024, които популяризират иновациите и креативността в устойчивите опаковки в цяла Европа и отбелязват изгряващите таланти в устойчивия дизайн на опаковките и създаването на филми. И двата конкурса, които са безплатни за участие, насърчават учениците/студентите да научат за опаковъчната промишленост, като същевременно им предлагат шанс да подобрят творческите си умения.

Източник: Discovering excellence in the sustainable packaging supply chain // CPMIRROR. January 25, 2024. Available online at:

< https://cpmirror.com/index.php/2024/01/25/discovering-excellence-in-the-sustainable-packaging-supply-chain >