Muoto на Metsä Spring е отличен пример за това как хартиените опаковки са настигнали материалите на база изкопаеми горива по отношение на гъвкавост и функционалност.

 

Чиста, безопасна, устойчива, лесна за употреба и рециклиране. Ето какво представлява безпластмасовата опаковка на база 3D влакна Muoto, създадена от Metsä Group, която е на път да направи революция в опаковането.

„Пластмасата е навсякъде и въпреки че ще продължи да играе роля в бъдеще, има безброй крайни приложения, при които вместо нея можем да използваме възобновяем и рециклируем биопродукт,” казва Tarja Heikkilä, продуктов мениджър в компанията за иновации Metsä Spring на Metsä Group.

 Многото форми на Muoto

Възобновяемата и устойчиво отглеждана финландска дървесина е основната суровина за опаковките от 3D влакна Muoto. Те са направени от мокра дървесновлакнеста маса в Äänekoski, съвместен пилотен завод на Metsä Group и Valmet.

Опаковките от 3D влакна Muoto могат да се оформят по много начини: пресоват се в крайната си форма с помощта на нова 3D технология, която позволява производството на заоблени, сложни форми, познати от промишлеността на пластмасата. Подходящи са за създаване на леки, но твърди структури, предлагащи добри защитни свойства,” казва Heikkilä.

Крайнитя резултат е чисто и безопасно решение за опаковка на база 3D влакна Muoto, с различни размери и форми, съобразено с крайната употреба и предлагащо устойчива алтернатива на различни видове опаковки.

Сътрудничество за по-добри опаковки

„Центърът за върхови постижения в Äänekoski организира семинари, на които можем да проучваме, внедряваме и тестваме бъдещи решения за материали и опаковки на база възобновяеми свежи влакна, съвместно с клиентите,” казва Iiro Numminen, дизайнер на опаковки в Metsä Board.

Съвместните семинари дават възможност на участниците да използват най-добрите компененции на всеки експерт, да проучват нуждите на клиентите и съвместно да създават иновативни решения, които подкрепят кръговата икономика и отговарят на всички нужди, свързани с жизнения цикъл на опаковките.

Metsä Group провежда предварително проучване във връзка с изграждането на първата търговска фабрика за производство на опаковъчни продукти Muoto на територията на завода си Rauma във Финландия.

 

Източник: Story from ground: Paper-based packaging gets better a taking different shapes // CEPI News. Oct 16, 2023. Available online at:< https://www.cepi.org/story-from-ground-paper-based-packaging-gets-better-a-taking-different-shapes/ >