Печатните касови бележки са важни както за потребителите, така и за търговците на дребно.

 

Ето защо:

Очаква се разходите за празниците да нараснат с около 4% тази година. Това може да не звучи много, но американците са на път да похарчат рекордните 960 млрд. $ за празнуване на декемврийските празници. За мнозина харченето е в разгара си и няма да спре до януари, след като бъдат отворени последните подаръци и бъдат направени всички връщания. И въпреки твърденията на някои привърженици на „борбата“ с касовите бележки, потребителите (в огромната си част) предпочитат да получават печатни, а не цифрови разписките за покупките си.

„В скорошно наше проучване сред потребителите установихме, че 76% от хората искат някаква форма на печатна касова бележка или поне възможност да я изберат,” казва Андреа Форханд, директор продажби за термохартия за POS-терминалите към Domtar. „В Калифорния два пъти се появи законодателство за пропускане на касовата бележка (Skip the Slip) и ние успешно лобирахме, за да предотвратим влизането на това законодателство в сила, защото хората искат да имат избор.”

Печатните разписки имат редица предимства, особено по време на празници.

 По-добро бюджетиране

Хартиените касови бележки могат да ви помогнат да контролирате разходите по празниците. Когато тръгнете по магазините в навечерието на Коледа (ако пазарувате в последния момент), изберете печатни касови бележки, с които можете да следите колко точно сте похарчили. Сравнете тези цифри с бюджета си за празнично пазаруване, за да разберете кога е време да спрете.

Можете също така да използвате печатните разписки, за да съгласувате банковите си извлечения и извлеченията по кредитните си карти, за да откриете грешки или измамни такси. „Аз съм от онези хора от старата школа, които все още взимат извлеченията от кредитната си карта и ги съпоставят с разписките си всеки месец,” казва Кели Шепърд, маркетингов мениджър към Domtar. „Хартиените разписки правят това много по-лесно, отколкото да се нала да търся в имейлите си.”

 Доказателство за покупка

Bloomberg наскоро съобщава, че кражбите на дребно са в центъра на вниманието за много фирми. Всъщност темата е обсъждана повече при разговорите за приходите през второто тримесечие на 2023 г., отколкото през което и да е друго тримесечие. Националната федерация за търговия на дребно изчислява, че свиването на разходите или кражбите може да доведат до загуби от 112.1 млрд. $ т.г.

И все пак гигантът за търговия на дребно Costco вижда много малко свиване на разходите –   10 пъти под средния за страната процент от 1.6%. Част от успеха на Costco се дължи на разположението (оформлението) на магазина, обемните артикули и модела само за членове. Но също така Costco изисква купувачите да показват печатните касови бележки, когато излизат от магазина.

„Възможността да докажете покупката си и да получите замяна или възстановяване на средствата ще бъде наистина важно за потребителите, тъй като търговците на дребно предприемат мерки срещу кражбите,” казва Шепърд.

 По-голяма сигурност и поверителност

Както се увеличиха кражбите на дребно, така се увеличиха и кражбите на самоличност и компютърните хакерски атаки. Хартиените касови бележки са по-сигурни от цифровите, които могат да бъдат хакнати или използвани.

Според Шепърд „лична информация, като например имейл адрес, която се съхранява в електронен вид, е много лесно да бъде открадната и често продавана от търговците на дребно, така че в крайна сметка получавате много спам. Това е просто още един начин за престъпниците да се насочат към хората.”

По-голяма достъпност

Според проучване на Domtar 19% от хората не притежават смартфон. Много от тях нямат и домашен компютър или принтер. „Все още има много хора, които нямат достъп до интернет, за да получават цифрови разписки,” казва Форханд. „А хората от разрични възрасти искат разписки по различни причини, така че ние просто желаем те да имат избор да получават хартиена разписка, за да имат достъп до това, което им е необходимо, независимо от възрастта или икономическия статус.”

Устойчив избор

Целулозните и хартиените продукти остават най-рециклираните материли на планетата, като това включва и печатните разписки (касови бележки).

Майк Рейпиър е изпълнителен вицепрезидент на Iconex, най-големия в света преработвател на хартия за разписки (касови бележки) и най-големия клиент за термохартия за търговски обекти (POS-терминалите) на Domtar. Той е президент и на Асоциацията за преработване на хартиени разписки (касови бележки). „Това, което искаме да обясним на потребителите, е, че нашият продукт има пълен жизнен цикъл от гледна точка на устойчивостта,” обяснява той. „Нашата промишленост връща водата към източника по-чиста, отколкото е била, и засаждаме повече дървета, отколкото използваме. Продуктите ни могат да се рециклират.”

Рейпиър посочва също, че много потребители подценяват въглеродния отпечатък на е-пощата. „Междувременно въглеродният отпечатък и разходите за една касова бележка (разписка) — включително изпращането на хартията за нея — са много по-ниски, отколкото бихте очаквали,” казва той. „Това е сигурен и евтин начин да имате точен запис на транзакцията си.”

 

Източници: Matthis, Simon. Why printed receipts still matter // PulPaperNews. 29 Nov, 2023. Available online at:

< https://www.pulpapernews.com/20231129/15107/why-printed-receipts-still-matter > Domtar

Снимка: Domtar