Въпреки че хората са склонни да мислят за сладолед през лятото, търговци на дребно и производители трябва да са няколко стъпки напред. Производството на сладолед започва през зимата, следователно и производството на опаковки за него. Едно от първите неща, които трябва да се вземат предвид, е видът на опаковката, с която се работи, тъй като тя е свързана с ключовото предизвикателство за запазване на сензорните качества и осигуряване на защита по време на превозване. Това води до фактори като контрол на температурата, дизайн на опаковката и устойчивост. Опитните доставчици на опаковки са наясно с многото видове опаковки, съществуващи на пазара, но през последните години популярен става именно картонът.

Поддържането на подходяща температура по цялата хранителна верига е от решаващо значение. Сладоледът трябва да се опакова и транспортира при изключително ниски температури, обикновено между -20°C и -30°C, за да се предотврати разтопяването и да се запази кремообразната му текстура. Специализирани опаковъчни материали като изолирани контейнери или сух лед се използват за поддържане на необходимия температурен диапазон по време на съхранение и превозване.

Материалът и дизайнът на опаковката играят важна роля за защитата на продукта. Използват се здрави контейнери, изработени от материали като висококачествен картон или трайна пластмаса, които предотвратяват физически повреди. Въздухонепроницаемите уплътнения и влагоустойчивите бариери са от съществено значение за предотвратяване образуването на ледени кристали и за запазване гладкостта на сладоледа. Важни аспекти са и естетиката и информацията на опаковката. Ярки цветове, завладяващи изображения и ясни етикети, предаващи информация за вкусовите профили и хранителността, повишават привлекателността за потребителите и улесняват инфорирания избор.

Тъй като устойчивостта става все по-важна, производителите търсят екологични опаковъчни решения. Биоразградимите материали и опаковки, изработени от рециклирани и възобновяеми ресурси, се разглеждат с цел да се сведе до минимум въздействието върху околната среда и така напоследък популярност придобиват картонената опаковка. Предимства като рентабилност, възможност за персонализиране и екологичност изтласкват на заден план нейните конкуренти.

Cardbox Packaging е опитен производител на чаши за сладолед, с широка гама от размери: между 100 ml и 550 ml. За размери от 100 ml до 250 ml има и възможност за поставяне на дървена лъжица в капака за сладолед за из път. Благодарение на богатия си опит при производството на опаковки за сладолед, Cardbox Packaging успешно разработва квадратни кутии за сладолед, за да се получи необичайна форма и да впечатли от пръв поглед.

„Моето решение за опаковка, разработено заедно с графичния дизайнер Michael Schumer и екипа от Cardbox Packaging, отразява търсенето на устойчива индивидуалност. С ъгъла в името, квадратното решение беше очевидно,“ Michael Reisecker описва концепцията за квадратна опаковка за сладолед, създавайки цялата корпоративна идентичност на малкия регионален производител на сладолед Reiseckers Eismanufaktur. „Кубчетата са сгънати в сътрудничество с Lebenshilfe. Инкрустираните дървени шпатули са от местен дърводелец. Хартиената опаковка за еднократна употреба беше важна за мен, тъй като CO2 отпечатъкът е по-малък, отколкото например при стъклените решения. Ръчното запечатване е символ на занаята при производството на сладолед. Органичните, регионалните и сезонните продукти също са визуално въплътени в органични кубчета.

Производството винаги е съобразено с индивидуалните нужди на клиентите. В зависимост от изискванията, крайната опаковка е практична и същевременно устойчива. ■

Източник: Behind a carton: Ice cream packfection // PaperFirst. October 20, 2023. Available online at: < https://www.paperfirst.info/behind-a-carton-ice-cream-packfection/ >

Behind a carton: Ice cream packfection // Cardboard Packaging. Available online at: < https://www.cardbox-packaging.com/behind-a-carton-ice-cream-packfection/ >

Снимки: Reiseckers Eismanufaktur